Uitleg oliën

Hoe kun je essentiële oliën gebruiken?

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: aromatischplaatselijk en inwendig.

Aromatisch

Het ruiken van geur heeft invloed op ons lichaam en onze emoties. Het stimuleert de hormonen en het beïnvloedt de stofwisseling. Bepaalde essentiële oliën die in de lucht worden verspreid werken zeer stimulerend, terwijl anderen meer kalmerend en rustgevend werken. Naast de emotionele voordelen van het aromatisch verspreiden van essentiële oliën (door middel van een diffuser), kunnen ze ook de lucht zuiveren van ongewenste geuren en bacteriën. 

Een diffuser is de snelste en makkelijkste manier om van essentiële oliën gebruik te maken. Er zijn veel verschillende soorten diffusers en het is van groot belang om de juiste diffuser aan te schaffen. Het type diffuser dat je kiest hangt af van het specifieke doel waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je de diffuser ook inzetten om een therapeutische werking te creëren is het belangrijk om te begrijpen dat het gewoon ruiken van een essentiële olie niet hetzelfde is als het feit dat het een helende werking kan hebben. De laag-warmte diffuser van Young Living is van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie niet kapot wordt gemaakt. Hierdoor kan de olie tot de hersenen doordringen waar het in het limbische systeem terecht komt. Het gebied dat emoties en gevoel van welzijn beheert. 

Dit is dus iets heel anders dan gebruik maken van een oliebrander voor een lekker geurtje. Het gaat veel verder dan alleen de geur. 

Het verwarmen van essentiële oliën vernietigt de therapeutische werking. De diffuser van Young Living creëert een koude waterdamp door middel van ultrasone trillingen, waardoor de therapeutische werking van de oliën bewaard blijft. Daarbij zijn de diffusers van Young Living gemaakt van medisch plastic (pp5). Dit is van groot belang, omdat de uiterst geconcentreerde oliën plastic van slechte kwaliteit kunnen oplossen met het gevolg dat je de schadelijke stoffen die dan vrijkomen inademt. De diffusers van Young Living zorgen dus voor de optimale verneveling van de essentiële oliën voor een fijne geur en een goede therapeutische werking.

Via de huid

Naast aromatisch gebruik, kunnen essentiële oliën ook op de huid aangebracht worden om het lichaam fysiek en mentaal te ondersteunen. Je kunt de oliën direct op de huid aanbrengen, maar geadviseerd wordt om de oliën te verdunnen met een plantaardige olie. Verdunnen wil niet zeggen dat de werking vermindert. Sterker nog, door te verdunnen, wordt de essentiële olie beter door de huid opgenomen en beschermt het de huid tegen irritatie. 

De makkelijkste methode is om essentiële olie te mengen met plantaardige olie in een roller. Rol vervolgens op de plek waar je last hebt, op het corresponderende VitaFlex punt onder je voeten of op de chakra’s. 

Daarnaast kun je essentiële oliën ook gebruiken bij massages en baden.

Inname

Young Living heeft oliën die geschikt zijn om in te nemen. Op dit moment vallen de producten van Young Living in Europa onder de Cosmeticawet, wat betekent dat je ze niet zou mogen innemen. In de Verenigde Staten is een behoorlijk aantal essentiële oliën wel goedgekeurd voor inname, maar Young Living heeft voor Europa een speciale PLUS-lijn uitgebracht die valt onder Voedingssupplementen. In deze PLUS-lijn zit precies dezelfde olie als in de normale lijn alleen is deze wettelijk goedgekeurd voor inname. De PLUS-oliën gebruik je in water, voeding of in een doorzichtige plantaardige capsule.

Onderstaande oliën zitten in de starterskit

Copaiba is een krachtige en veelzijdige olie. Deze olie heeft de speciale eigenschap de werking van andere oliën te versterken. De Copaiba olie heeft dezelfde pijnbestrijdende kenmerken als CBD-olie of Canabisolie, maar in een hogere concentratie. Dus een perfect alternatief hiervoor. Copaiba heeft van zichzelf ook een ontstekingsremmende werking, zowel intern als extern. Zo werkt het bij ademhalingsproblemen als bronchitis, bij huidproblemen als acné of psoriasis, maar ook bijvoorbeeld bij reumatische pijnen of blaasontsteking.

DiGize is een olie die speciaal is samengesteld om het spijsverteringsstelsel te ondersteunen. Bij een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, opgezette darmen, prikkelbare darmsyndroom en andere ongemakken van de spijsvertering. Ook andere problemen zoals Candida kan de DiGize aanpakken. En het helpt parasieten die zich hebben gevestigd in het spijsverteringsstelsel aan te pakken.

Frankincense is o.a. te gebruiken bij: ongerustheid, zwellingen, wratten, stress, schaafwondjes, striae, rimpels en pigmentvlekken, ademhalingsproblemen.

Lavender is o.a. te gebruiken voor/bij: ontspanning, het verlichten van stress, stimulans voor het uithoudingsvermogen, energie, bij snijwonden, kneuzingen en huidirritaties, slaapproblemen, bacteriën, verbranding door zonnen.

Lemon is een single olie, dat wil zeggen dat er maar één olie in zit. Het heeft reinigende en zuiverende eigenschappen. Kan gebruikt worden bij een opgeblazen gevoel, futloosheid, onrust, broze nagels en broos haar, infecties, zweertjes in de mond, insectenbeten, hoesten, eeltknobbels.

Orange+  Dit is een PLUS-olie en dat wil zeggen dat de olie officieel goedgekeurd is om in te nemen. In Amerika is het erg van belang dat dit op het flesje staat. De inhoud is echter hetzelfde als een gewoon flesje Orange. Orange heeft een up liftende werking, je wordt er vrolijk van en het geeft je energie en een fris gevoel. Heel fijn in periodes van mentale dipjes of rouw.

PanAway olie is een blend van Peppermint, Wintergreen, Helichrysum en Clove. PanAway is een olie die is in te zetten bij diverse ongemakken van het hoofd, spieren als gevolg van een work-out bijvoorbeeld. Kan ondersteunend werken bij ontstekingen in spieren en banden, pijn aan botten en gewrichten.

Peppermint is een zoete, zeer intensieve essentiële olie die heel goed te gebruiken is bij problemen rond de spijsvertering en de luchtwegen. Kan helpen om concentratie en mentale scherpte te verbeteren, voor een betere spijsvertering, bij verkoudheid, koorts, hoofdpijn, constipatie, maagzuur, buikkrampen, stijfheid, lusteloosheid.

Purification olie is een blend, dat wil zeggen dat er meerdere oliën in zitten: Lemongrass, Tea Tree, Rosemary, Myrtle, Lavandin en Citronella. Purification is het neutraliseren van geuren, insectenbeten, kleine snij- en schaafwonden, wondjes, ondersteuning bij de bloedsomloop, ondersteuning voor gezonde pezen en gewrichten, ondersteuning van het immuunsysteem, infecties, acne, zere keel, vieze luchtjes in huis.

RC is een zeer sterke blend met name gericht op het ademhalingssysteem. Het ondersteunt een gezonde longwerking en door zijn samenstelling is deze blend zeer geschikt om ondersteuning te bieden bij diverse ongemakken aan de luchtwegen. Ook heeft RC een ondersteunende werking bij allergieën. Het heeft een sterk antivirale werking.

Stress Away olie is een blend, dat wil zeggen dat er meerdere oliën in zitten. Deze olieblend bevat Copaiba, Lavender, Cedarwood, Ocotea, Lime en Vanille. Stress Away is een heel veelzijdige olie en doet zijn naam zeker eer aan. Hij verlicht stress op het moment dat je het nodig hebt. Dus heel goed in te zetten bij stress, angsten, paniek, mentale vermoeidheid etc. Het is een heerlijke rustgevende blend. En wordt ook vaak gebruikt om beter te kunnen slapen.

Thieves olie is een blend, dat wil zeggen dat er meerdere oliën in zitten, nl. Clove, Lemon, Cinnamon Bark, Rosemary, Eucalyptus. Thieves is een blend die veelal ingezet wordt om zijn reinigende en zuiverende eigenschappen en om het feit dat hij het immuunsysteem bevordert. Deze oliemix kan o.a. ingezet worden bij griep, koorts, verkoudheid, tandpijn, virussen, infecties, keelpijn, koortsblaasjes.